Sommer på Kvitåvatn

Kvitåvatn er et ideelt opholdssted for alle, der ønsker at opleve højfjeldet.

Kvitåvatn Fjellstue ligger i 950 meters højde i et smukt fjeldlandskab med panoramaudsigt til Gaustatoppen. Søen Kvitåvatn ligger lige nedenfor fjeldstuen.

Der findes gode vandreture i området, fx en kort tur Skipsfjell rundt, eller en lidt længere tur til toppene af Toreskyrkja eller Ørnenipa. Og selvfølgelig turen til Gaustatoppen, som starter 5 km fra fjeldstuen. Læs beskrivelser.

I øvrigt har Rjukan Turistkontor lavet en del turfoldere for vandreture i området, som kan ses og downlades fra VisitRjukans hjemmeside (klik på fanebladet "Annet/info").

Der er mulighed for at at ta en tur i kano på Kvitåvatn.

Du kan også kaste snøren ud i Kvitåvatn eller nogle af de andre små søer i området og få en fjeldørred eller to på krogen.

Rjukan by ligger nede i dalen, 15 km fra fjeldstuen. Rjukan blev først i 1900-tallet på bare 7 - 8 år opbygget fra bar mark til en blomstrende industriby af datidens mest kendte arkitekter og virksomheden omkring Hydro. Her er både bygdemuseum, svømmehal og turistkontor.

Et besøg på museet i det gamle kraftværk, Vemork, nogle kilometer vest for byen er oplagt, hvor man bl.a. kan høre om tyskernes mislykkede forsøg på at eksportere tungt vand til atombomber under 2. verdenskrig.

Man kan også benytte svævebanen fra Krosso op på højfjeldet til udskænkningsstedet Gvepseborg. Herfra er der T-mærkede stier. F.eks. ind til den nye Hellberghytte inde på Hardangervidden. Denne tur er "let" at gå og giver et godt indtryk af Europas største fjeldplateau.