Gaustatoppen

Gaustatoppen er det højeste punkt på en 7 km lang bjergryg i Telemarken.

Med sine 1.883 m over havets overflade er det også Telemarkens højeste punkt.

Gaustatoppen er et yndet udflugtsmål både sommer og vinter. Hvert år besøger op mod 100.000 gæster toppen.

I en årrække har Gaustatoppen huset militære installationer, der bl.a omfatter et tårn på toppen og en kabeltrukket togbane, der inde i bjerget fører til toppen. Banen blev bygget af NATO mellem 1954-1959 og gav bl.a. adgang til kommunikationsudstyr og radaranlæg på toppen. Den blev benyttet til transport af personel og militært udstyr. Banen starter i 1.170 meters højde, hvor man med en lille togbane bliver ført 850 meter vandret ind i bjerget. Herfra fortsætter man med den kabeltrukne togbane op mod toppen. Siden 2004 har denne togbane været åben for turister. Se yderligere info på gaustabanen.no

Gaustatoppen er det punkt i Norge, der har den bedste udsigt, målt efter arealet man kan se. Under ideelle forhold kan man overskue et område på ca. 60.000 km², hvilket svarer til omtrent 1/6 af Norges samlede areal. Til sammenligning dækker Danmark ca. 43.000 km².

Nær toppen ligger Gaustatoppen turisthytte, populært kaldet Gaustahytta. Hytten har enkel servering hver dag i sommersæsonen samt nogle weekender forår og efterår.

Kilde: Wikipedia

 

Om sommeren er toppen lettest at nå fra vejen mellem Rjukan og Tuddal. Fra parkeringspladsen ved Stavsro (9 km fra fjellstuen) tager det omkring 2½ time at gå op og 2 timer ned i almindelig tempo. Højdeforskellen er omtrent 700 meter, men stien op er bred og tydelig. Vær forberedt på omskifteligt vejr, der er ofte koldt og blæsende på toppen.

Der findes også en mindre, og mere stejl sti, fra Svinoroi (5 km fra fjeldstuen) - lidt før vejen op til kabelbanen. Stien er markeret med et skilt mod Gaustaoppen og Kierringsveiven. Som alternativ kan denne tur starte og slutte direkte fra Kvitåvatn Fjellstoge.

 

Om vinteren kan man benytte kabelbanen (5½km fra fjellstuen), når denne har åbent, eller når vejrforholdene tillader det, kan Gaustatoppen bestiges på ski. Fjeldski med stålkanter anbefales. Ligesom feller til opstigningen er en stor fordel. En anden ofte benyttet mulighed er at vandre op med snesko og løbe ned på Telemarkski eller på snowboard. Udstyr kan lejes hos Kvitåvatn Fjellstue. Vær forberedt på at sneens kan være meget iset og skarret og meget forskellig fra den, du oplevet på de lavereliggende dele af fjeldet. Er du ikke i besiddelse af det fornødne fjeldudstyr og træning i skiløb udenfor løjper, kan en tur til toppen ikke anbefales, selv om vejret ser umiddelbart nok så tilforladeligt ud.
Fra Kvitåvatn Fjellstue følges ”Blå 23” frem til ”Stavsro”. Alternativt køres i bil frem til hvor bommen afspærrer vej 17 mod Tuddal.
Randonnée- og brettkjørere frekventerer toppen jævnligt i vinterhalvåret. Se video på Youtube.